MeneXedenia

Coaching & Counseling Consult

"Ieder is uniek, al zijn we allen een deel van het grotere geheel."

Wendy Ouwehand: Coach, counselor, docent, inspirator, katalysator.Thema’s: veel thema’s komen steeds aan de orde. Onderstaande thema’s en schema’s zijn favoriet.

Hooggevoeligheid, hoger sensitief of HSP: voor ik met de studie counseling en coaching begon, wist ik niet veel over hooggevoeligheid (HSP) of in mijn geval hoger sensitief. Er zijn veel graderingen: sommigen kunnen niet tegen schel licht en wel tegen drukte of harde geluiden. Ze leren zich te beschermen tegen negatieve energieën. Anderen kunnen niet tegen onrechtvaardigheid. De negatieve kant van hogere sensitiviteit is dat het je kwetsbaar maakt. De positieve kant is dat je meer dan anderen aanvoelt wat er in iemand omgaat. Er zijn veel HSP-tests op internet. De test van ELaine Aron is het beste, omdat zij dé HSP-kenner is.

Aandachttraining: het effect van aandachttaining is bewezen. Hersen gebieden die nodig zijn voor informatie verwerking (Anerior cingulate cortex) worden beïnvloed. Dit is het gebied van zelf regulereing of vaardigheid om gewenst gedrag toe te passen en onaangepast gedag te beheersen. Je bent door aandacht training minder snel afgeleid en je maakt betere keuzes. In de hippocampus ontstaan gunstige veranderingen doordat het stresshormoon cortisol wordt verlaagd. Chronische stress beschadigt de hippocampus, terwijl dit belangrijk is voor je veerkracht. Door aandachttraining kom je tot rust en je leeft bewuster. Je verbetert je concentratie en je leeft niet meer op de automatische piloot. Je ergert je minder snel en je geniet meer van het leven. Burn-out, angsten, depressie en slapeloosheid kunnen hierdoor goed worden aangpakt.

Schema’s: ter verduidelijking gebruik ik soms schema’s in de sessies.

1. Mindmap: schema van je situatie2. Maslow: Behoeften-piramide

3. Leay: werking van gedrag tussen mensen4. Basis intenties van communicatie